Qlikflow RGB White Yellow@small

Wat zijn goede KPI's om succes te meten bij emailmarketing?

Auteur

Menno Schreven

Categorie

Tips & tricks

Integratie

Er zijn verschillende factoren van invloed bij het meten van succes van jouw campagne of flow

Als het gaat om het meten van succes bij een e-mailmarketing campagne en een e-mailmarketing flow, zijn er verschillende belangrijke KPI’s om in gedachten te houden. Denk hierbij aan conversie percentage, CTR, ROI, bounce rate en unsubscribe rate. De benchmark percentages kunnen ook variëren afhankelijk van de branche, het type product of dienst en het doel van de campagne. De volgende KPI’s met e-commerce benchmark percentages zijn belangrijk om te blijven monitoren:

Conversiepercentage

Het conversiepercentage meet het aantal bezoekers dat daadwerkelijk actie onderneemt op jouw website of landingspagina, zoals het invullen van een formulier of het doen van een aankoop. Uiteraard duidt een hoog conversiepercentage op een effectieve marketing automation campagne of flow. Binnen de e-commerce sector ligt het gemiddelde conversiepercentage voor e-mails tussen de 2-5%. Alles wat hierboven ligt, wordt als goed beschouwd.

Click-through rate (CTR)

De CTR meet het aantal mensen dat klikt op een link in jouw e-mail of advertentie, een duidelijk verschil met de open rate. Een hogere CTR geeft aan dat jouw content aanspreekt en leidt tot meer betrokkenheid. Uiteindelijk wil je mensen laten doorklikken naar jouw website om hier te converteren. De gemiddelde click-through rate (CTR) voor e-commerce e-mails ligt tussen de 3-5%. Een CTR van 5% of hoger wordt als goed beschouwd.

Return on Investment (ROI)

ROI meet de opbrengst van jouw campagne in verhouding tot de kosten. Binnen e-mail marketing kun je dit meten door: hoeveel euro winst maak ik voor iedere euro die ik uitgeef aan e-mail marketing. De kosten zijn vrij eenvoudig te achterhalen door je investeringen binnen e-mailmarketing te checken. De opbrengsten zijn bij niet-webshops lastiger te bepalen. Hier moest je uit gaan van de waarde van een lead. Dit kun je instellen via Google Analytics. Over het algemeen wordt een ROI van 5:1 of hoger als succesvol beschouwd.

Lead-to-Customer conversie

Deze KPI meet het aantal leads dat uiteindelijk klant wordt. Een hoger conversiepercentage betekent dat jouw e-mail marketing flow effectief is in het genereren van kwalitatieve leads die tot klanten leiden.

Bounce rate

De bounce rate meet het percentage bezoekers dat de website onmiddellijk verlaat zonder interactie te hebben gehad. Een lagere bounce rate duidt op een effectieve campagne of flow die relevant is voor de bezoeker. De gemiddelde bounce rate voor e-commerce e-mails ligt tussen de 1-2%. Een bounce rate onder de 1% is uitstekend en betekend dat je database op orde is.

Unsubscribes

De unsubscribe rate is het aantal mensen dat zich afmeldt voor jouw e-mails. Het geeft aan hoe relevant jouw content is en aansluit bij jouw segmenten. Een laag aantal unsubscribes duidt op effectieve en relevante content. Het gemiddelde unsubscribe rate voor e-commerce e-mails ligt tussen de 0,2-0,4%. Natuurlijk is het doel om deze zo laag mogelijk te houden. Ons doel is altijd om de unsubscribe rate onder de 0,2% te houden per campagne.

Lead scoring

Lead scoring meet de kwaliteit van leads op basis van hun interacties met jouw website, e-mails of andere content. Een hogere lead score geeft aan dat de lead meer geïnteresseerd is in jouw aanbod en meer kans heeft om te converteren. Veel bedrijven, vooral in de B2B-sector, dienen eerst veel vertrouwen op te bouwen met leads voordat ze leads kunnen overtuigen om een aankoop te doen. Daarom is het zo belangrijk om leads te volgen naarmate ze dichter bij een conversie komen en hierop e-mail tactieken en content aan te passen. In de meeste marketing automation tools kun je de leadscoring handmatig invullen.

Door deze KPI’s te volgen en te meten, kan je beoordelen hoe effectief jouw e-mailmarketing campagne of flow is en welke aanpassingen er eventueel gedaan moeten worden om betere resultaten te behalen.

Wil je meer weten over dit artikel?

Kom in contact en kijk wat we voor elkaar kunnen betekenen of connect met mij op LinkedIn!

menno-cta-1