Qlikflow RGB White Yellow@small

Hoe segmenteer je jouw e-maillijst op de juiste manier?

Auteur

Menno Schreven

Categorie

Tips & tricks

Integratie

Welke gegevens zijn essentieel om de juiste segmentaties te maken?

Binnen e-commerce is e-mailmarketing een essentieel onderdeel van de algehele marketingstrategie. Het is een effectieve manier om de betrokkenheid van de klant te vergroten en de verkoop te stimuleren. Het segmenteren van jouw e-maillijst / -database is een belangrijk aspect, omdat het je in staat stelt om gerichte berichten te sturen naar specifieke groepen mensen. In dit artikel zullen we bespreken welke gegevens essentieel zijn voor het segmenteren van jouw e-maildatabase.

  1. Aankoopgeschiedenis

De aankoopgeschiedenis is één van de belangrijkste data om te gebruiken bij het segmenteren van jouw e-maillijst. Door klanten te segmenteren op basis van wat ze in het verleden hebben gekocht, kun je gerichte aanbiedingen sturen die aansluiten bij hun interesses. Bovendien kun je op basis van aankoopgeschiedenis ook cross-sell- en upsell-e-mails sturen om jouw klanten te helpen meer uit jouw producten te halen.

  1. Demografische gegevens

Demografische gegevens, zoals leeftijd, geslacht en locatie, zijn ook belangrijk bij de segmentatie van jouw database. Door klanten te segmenteren op basis van demografische gegevens, kun je gerichte berichten sturen die aansluiten bij hun interesses en behoeften. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale aanbieding sturen naar vrouwen tussen de 25 en 35 jaar oud die in een bepaalde regio wonen.

  1. Gedragsgegevens

Gedragsgegevens, zoals welke pagina’s een klant heeft bezocht, welke links heeft diegene geklikt en hoe lang diegene op jouw website heeft doorgebracht, helpen jou om gerichte berichten te sturen die hierop aansluiten. Door klanten te segmenteren op basis van hun gedrag op jouw website, kun je bijvoorbeeld speciale aanbiedingen sturen naar klanten die bepaalde producten hebben bekeken, maar nog niet hebben gekocht.

  1. Inactiviteitsgegevens

Inactiviteitsgegevens (ook wel Unengaged) helpen jou om klanten opnieuw te activeren die lange tijd geen interactie hebben gehad met jouw bedrijf. Door klanten te segmenteren op basis van hun inactiviteit, kun je gerichte berichten sturen die hen weer betrokken (engaged) maken. Dit kan bijvoorbeeld een speciale aanbieding zijn om hun interesse weer te wekken en hen terug te brengen naar uw website.

  1. Interactiegegevens

Je voel ‘m al aankomen, de interactiegegevens. Interactiegegevens (engaged), zoals het openen van e-mails, klikken op links en het reageren op aanbiedingen, gaan jou helpen bij het beoordelen van de betrokkenheid van jouw klanten bij jouw e-mailcampagnes. Door klanten te segmenteren op basis van hun interactie met jouw e-mails, stuur je gerichte berichten die aansluiten bij hun interesses en gedrag. Het segmenteren op engaged en unengaged zorg je uiteindelijk ook voor een veel hogere open- en klikrate van jouw e-mails.

In conclusie zijn er verschillende punten die essentieel zijn bij het segmenteren van jouw e-maildatabase. Door hier gebruik van te maken, zul je de betrokkenheid van jouw klanten zien verhogen wat uiteindelijk weer zal leiden tot extra omzet.

Wil je meer weten over dit artikel?

Kom in contact en kijk wat we voor elkaar kunnen betekenen of connect met mij op LinkedIn!

menno-cta-1