Qlikflow RGB White Yellow@small

E-mail deliverability verbeteren

Auteur

Menno Schreven

Categorie

Tips & tricks

Integratie

ActiveCampaign

Expert tips en trucs om je e-mails in de inbox te laten belanden

E-mail deliverability is een cruciaal aspect van elke e-mailmarketingcampagne. Het zorgt ervoor dat je e-mails daadwerkelijk in de inbox van je ontvangers terechtkomen en niet als spam worden gemarkeerd. In dit artikel delen we enkele expert tips en trucs om je e-mail deliverability te verbeteren en het succes van je e-mailcampagnes te vergroten.

 

Zorg voor een sterke reputatie als afzender

Een goede reputatie als afzender is essentieel om ervoor te zorgen dat je e-mails in de inbox van je ontvangers belanden. Enkele factoren die je afzenderreputatie beïnvloeden zijn:

 • Het aantal e-mails dat je verstuurt;
 • Het percentage e-mails dat wordt geopend en aangeklikt;
 • Het aantal spamklachten en afgemelde ontvangers;
 • De kwaliteit van je e-maillijst (denk aan segmentaties i.p.v. bulk).

Zorg ervoor dat je regelmatig je afzenderreputatie controleert en neem de nodige maatregelen om deze te verbeteren. Analyseer de bovenstaande statistieken om jouw reputatie verder te verbeteren.

 

Gebruik dubbele opt-in

Het gebruik van dubbele opt-in helpt je om een kwalitatieve e-maillijst op te bouwen met geïnteresseerde ontvangers. Bij een dubbele opt-in moeten ontvangers hun e-mailadres bevestigen door op een link in een bevestigingsmail te klikken. Dit verkleint de kans op spamklachten en verhoogt je e-mail deliverability.

 

Verstuur relevante en gepersonaliseerde e-mails

Het versturen van relevante en gepersonaliseerde e-mails zorgt ervoor dat je ontvangers je e-mails openen en lezen, wat op zijn beurt de deliverability verbetert. Segmenteer je e-maillijst op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag om gepersonaliseerde en gerichte e-mails te versturen. Hou ook rekening met de engagement van jouw database en sluit waar nodig unengaged ontvangers uit.

 

Optimaliseer je e-mailonderwerp en preheader

Een pakkend en relevant e-mailonderwerp, in combinatie met een aantrekkelijke preheader, vergroot de kans dat ontvangers je e-mails openen. Dit heeft een positief effect op je afzenderreputatie en e-mail deliverability. Voer A/B-tests uit om de beste onderwerpregels en preheaders te bepalen.

 

Verstuur e-mails op het juiste tijdstip

Het tijdstip waarop je e-mails verstuurt, is van invloed op de open- en klikpercentages. Test verschillende verzendtijden en dagen om te bepalen welke het beste werken voor jouw doelgroep. Dit is per branche en doelgroep verschillend. Dus voor jouw bedrijf zul je moeten gaan testen wat het beste werkt.

 

Controleer je e-mail op spamtriggers

Vermijd het gebruik van woorden en zinsdelen die als spam worden beschouwd. Denk hierbij aan alle titels schrijven met hoofdletters, hoeveelheid url’s en een goede balans tussen tekst en afbeeldingen. Gebruik tools om je e-mailcontent te controleren op mogelijke spamtriggers en pas je content aan om de kans op spammarkeringen te verkleinen. Klaviyo heeft hier een aantal goede tips over geschreven.

 

Maak gebruik van authenticatietechnieken

Implementeer e-mailauthenticatietechnieken zoals Sender Policy Framework (SPF), DomainKeys Identified Mail (DKIM) en Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance (DMARC). Deze technieken helpen e-mailproviders om te verifiëren dat je e-mails daadwerkelijk van jou afkomstig zijn en niet van een kwaadwillende derde partij. Door je e-mails op de juiste manier te authenticeren, verklein je de kans dat ze als spam worden gemarkeerd en verbeter je je e-mail deliverability.

 

Optimaliseer je e-mails voor mobiele apparaten

Met het groeiende aantal mensen dat e-mails op mobiele apparaten opent, is het cruciaal om je e-mails te optimaliseren voor verschillende schermformaten en apparaten. Hier zijn enkele tips om je e-mails mobielvriendelijk te maken:

 • Gebruik responsieve e-mailsjablonen: Responsieve sjablonen passen zich automatisch aan de schermgrootte van het apparaat aan, waardoor je e-mails er goed uitzien op zowel desktop- als mobiele schermen.
 • Houd je ontwerp eenvoudig: Gebruik een minimalistisch ontwerp met voldoende witruimte om de leesbaarheid op kleinere schermen te vergroten.
 • Gebruik grote en duidelijke lettertypen: Kies voor een lettergrootte van minimaal 14 pixels voor de hoofdtekst en 22 pixels voor koppen om de leesbaarheid op mobiele apparaten te verbeteren.
 • Optimaliseer afbeeldingen en bestandsgroottes: Comprimeer afbeeldingen en vermijd grote bestanden om de laadtijd van je e-mails op mobiele apparaten te verkorten.
 • Test je e-mails op verschillende apparaten: Gebruik e-mailtesttools om te controleren hoe je e-mails eruitzien op verschillende mobiele apparaten en schermgroottes, en pas je ontwerp en inhoud dienovereenkomstig aan.

 

Onderhoud en actualiseer je e-maillijst

Het regelmatig bijwerken en onderhouden van je e-maillijst is essentieel voor het behouden van een goede afzenderreputatie en het verbeteren van je e-mail deliverability. Hier zijn enkele strategieën om je e-maillijst schoon te houden:

 • Verwijder inactieve abonnees: Identificeer ontvangers die al geruime tijd geen e-mails hebben geopend of erop hebben geklikt, en verwijder ze uit je lijst. Dit helpt om je open- en klikpercentages te verhogen en je afzenderreputatie te beschermen.
 • Verwijder ongeldige e-mailadressen: Gebruik e-mailvalidatietools om ongeldige en niet-bestaande e-mailadressen op te sporen en te verwijderen.
 • Voer regelmatig lijsthygiëne uit: Maak er een gewoonte van om je e-maillijst regelmatig op te schonen, bijvoorbeeld elke 3 tot 6 maanden, om de kwaliteit van je lijst te waarborgen.
 • Re-engageer inactieve abonnees: Probeer inactieve abonnees opnieuw te betrekken met gerichte re-engagementcampagnes voordat je ze uit je lijst verwijdert. Dit kan helpen om verloren abonnees terug te winnen en je e-maillijst actief en betrokken te houden.

 

Gebruik een professioneel e-mailmarketingplatform

Een professioneel e-mailmarketingplatform, zoals Klaviyo, helpt je om e-mail deliverability te optimaliseren door middel van geavanceerde functies en tools. Deze platforms bieden vaak ingebouwde authenticatie, segmentatie, A/B-testen en rapportage om je e-mailcampagnes te verbeteren en de kans op spammarkeringen te verkleinen.

 

Conclusie

E-mail deliverability is een belangrijk aspect van succesvolle e-mailmarketingcampagnes. Door deze expert tips en trucs toe te passen, kun je je e-mail deliverability verbeteren en ervoor zorgen dat je e-mails in de inbox van je ontvangers terechtkomen. Investeer tijd en moeite in het optimaliseren van je e-mailcampagnes en het resultaat zal een grotere betrokkenheid, hogere conversies en uiteindelijk meer omzet zijn.

Wil je meer weten over dit artikel?

Kom in contact en kijk wat we voor elkaar kunnen betekenen of connect met mij op LinkedIn!

menno-cta-1